השפעת מסמך ההנמקה על השוק הפנסיוני במדינת ישראל - בהנחיית פרופ' זיו רייך, רו"ח, דיקן בית הספר לביטוח, המכללה האקדמית נתניה
במסגרת חוק הייעוץ הפנסיוני נקבעו כללים לרכישת מוצר פנסיוני, יחד עם זאת, הסוכן נדרש להכין מסמך הנמקה ולפרט בו את השיקולים להמלצה על מוצר מסוים, ולמסור אותו ללקוח.
ההחלטה בדבר החיסכון הפנסיוני היא אחת ההחלטות הכלכליות החשובות שכל אחד נדרש לבצע במהלך חייו, וזו אינה החלטה פשוטה. במיוחד, כשאת תוצאותיה רואים רק בעוד שנים רבות בעת זקנה או מחלה.
חוק הייעוץ הפנסיוני, שנחקק בשנת 2005, הסדיר לראשונה את הייעוץ והשיווק של מוצרים פנסיוניים בישראל. על מנת לסייע בביצוע ההחלטה המורכבת נקבע בחוק הייעוץ הפנסיוני כי ביצוע עסקה הנוגעת למוצרים פנסיוניים תעשה רק כחלק מייעוץ או משיווק פנסיוני מקצועי והוגן. התהליך יהיה אישי וילווה אותו איש מקצוע, שתפקידו להעניק ללקוח את מירב המידע כדי לסייע לו לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר לגבי המוצר הפנסיוני המתאים ביותר לצרכיו (ביטוח מנהלים, קרן פנסיה, קופת גמל), או על החלפת מוצר פנסיוני אחד באחר.
החובה העיקרית המוטלת על העוסקים בייעוץ ובשיווק פנסיוני היא התאמת המוצר הפנסיוני ללקוח ולצרכיו, זאת בהתבסס על מכלול הנתונים האישיים של הלקוח. תהליך זה נועד להבטיח קבלת החלטה מושכלת המתאימה למאפיינים האישיים של כל לקוח, צרכיו וטעמיו.
פרופ' זיו רייך, במחקר על ביטוח מקיף שנערך, נסקרו 211 מבוטחים מקבוצות אוכלוסייה שונות, בגילאים שונים, הנוהגים במכוניות בטווח מחירים רחב
הנהגים מתעקשים על ביטוח מקיף - גם כשזה לא משתלם - "TheMarker"
מרבית הנהגים שרכשו ביטוח מקיף לרכב לא ישתמשו בו, אך יחדשו אותו מדי שנה - גם אם אין לו בהכרח הצדקה כלכלית בעוד שלפחות 10% מהמכוניות בישראל לא מבוטחות בביטוח מקיף. במחקר, שנערך בהנחיית דקאן בית הספר לביטוח במכללה, פרופ' זיו רייך, נסקרו 211 מבוטחים מקבוצות אוכלוסייה שונות, בגילאים שונים, הנוהגים במכוניות בטווח מחירים רחב. לפי המחקר, 79% מבעלי הרכב רכשו ביטוח מקיף - ובהם נהגים המתגוררים באזורים מוגנים יחסית מגניבות, כאלה בעלי ותק רב בנהיגה, וגם נהגים שערך מכוניותיהם ממילא נמוך ולכן ביטוח מקיף אינו משתלם עבורם.
פרופ' זיו רייך: "הציבור כעדר הולך ורוכש ביטוחים נוספים כשהוא לא מודע הן ליתרונות והן לחסרונות". זיו רייך, שערך את המחקר, סבור שהתשובה היא פשוט כי זה מה שכולם עושים
הישראלים מוציאים מאות ש"ח על ביטוח בריאות בלי לדעת מדוע- "גל"צ"
האם אתם יודעים למה אתם זכאים במסגרת ביטוח הבריאות שלכם? אם כן, אתם במיעוט: רוב מוחלט של הישראלים משלמים מאות שקלים מדי חודש עבור ביטוחי בריאות פרטיים, ואין להם מושג על מה באמת הם מוציאים את הכסף. הדוקטור זיו רייך, שערך את המחקר, סבור שהתשובה היא פשוט כי זה מה שכולם עושים. "הציבור כעדר הולך ורוכש ביטוחים נוספים כשהוא לא מודע הן ליתרונות והן לחסרונות. כשהוא רוצה לקבל את התוצרים הוא לא יודע אם הוא זכאי לקבל אותם או לא", סיפר רייך.
מחקר חדש שערך פרופ' זיו רייך, דיקאן בית הספר לביטוח במכללת נתניה, מלמד על חוסר מעורבות הציבור בפרטי החיסכון ארוך הטווח | 85% מהנשאלים מודעים שעליהם לחסוך לפנסיה; בפועל רק 32% חוסכים
מחקר: בורות וחוסר הבנה של הציבור בפרטי החיסכון הפנסיוני -"פורטל עדיף"
35% ממשתתפי מחקר חדש בנושא חיסכון פנסיוני העידו על חוסר ידע מהותי והיעדר מעקב אחר ההשקעה הפנסיונית שלהם, כך עולה מהתוצאות שפורסמו היום (א') על ידי פרופ' זיו רייך, דיקאן בית הספר לביטוח במכללה האקדמית נתניה. המחקר שנערך בבית הספר לביטוח, יחד עם קבוצת סטודנטים מצטיינים, בחן האם הציבור סבור שהכסף שהוא חוסך כיום לגיל פרישה יספיק לו לשמור על רמת חיים סבירה בעתיד. המחקר כלל סקר מקיף של 10 שאלות, בקרב 100 נשאלים בגילאי 21-65 מרמות הכנסה, השכלה ומגדר שונות.