השפעת ההונאות בביטוחי החובה על פרמיית הסיכון – פרופסור זיו רייך רואה חשבון, דיקן בית הספר לביטוח האקדמית נתניה
המחקר מתייחס לפעולות מומלצות להפחתת שיעור ההונאות ע"י שימוש בדרכים שונות להתמודדות של חברות הביטוח עם בעיה זו.
התועלת לציבור במחקר זה תהיה, עם יישום דרכי פעולה להפחתת שיעור הונאות הביטוח ובהמשך אפשרות לפניה לחברות הביטוח במטרה להוריד מערכה של פרמיית הסיכון וע"י כך לגרום להפחתת פרמיות הביטוח לציבור המבוטחים.
החלק העיקרי במחקר יבוסס על הנתונים שיתקבלו מחברות הביטוח, יבוצע ניתוח לגבי היקף תופעת הונאות הביטוח חובה ומשם יתקבלו הנתונים שיסווגו על-פי מגדר של: גיל, גבר/אישה, ותק נהיגה, סיבת ההונאה.
יצירת מערכת מידע תיתן ניתוח פרופיל לכל מבוטח טרם כניסתו לביטוח, המידע יכלול תביעות היסטוריות, ניתוחים סטטיסטיים על הסיכוי לביצוע עבירת הונאת ביטוח וחברות הביטוח יוכלו לעבוד מול נתונים אלו, שככל שהמערכת תהיה בשימוש, תתבצע צבירה של יותר נתונים ואחת לכמה זמן המערכת תתעדכן, דבר זה יעזור מאוד לרכז למקום אחד את כל הנתונים, תוצרי המחקר יהיו בסיס לדיון רחב יותר על הנושא עם הפיקוח ואף עם הוועדות הרלוונטיות בכנסת בנוגע לחקיקה על סמך מחקר זה. חקיקה זו יכולה לעזור להילחם בתופעת ההונאות תוך הצגת התועלות הצפויות עם יישום הדרכים להתמודדות.מקיף אינו משתלם עבורם.
השפעת מסמך ההנמקה על השוק הפנסיוני במדינת ישראל - בהנחיית פרופסור זיו רייך, רו"ח, דיקן בית הספר לביטוח, המכללה האקדמית נתניה
במסגרת חוק הייעוץ הפנסיוני נקבעו כללים לרכישת מוצר פנסיוני, יחד עם זאת, הסוכן נדרש להכין מסמך הנמקה ולפרט בו את השיקולים להמלצה על מוצר מסוים, ולמסור אותו ללקוח.
ההחלטה בדבר החיסכון הפנסיוני היא אחת ההחלטות הכלכליות החשובות שכל אחד נדרש לבצע במהלך חייו, וזו אינה החלטה פשוטה. במיוחד, כשאת תוצאותיה רואים רק בעוד שנים רבות בעת זקנה או מחלה.
חוק הייעוץ הפנסיוני, שנחקק בשנת 2005, הסדיר לראשונה את הייעוץ והשיווק של מוצרים פנסיוניים בישראל. על מנת לסייע בביצוע ההחלטה המורכבת נקבע בחוק הייעוץ הפנסיוני כי ביצוע עסקה הנוגעת למוצרים פנסיוניים תעשה רק כחלק מייעוץ או משיווק פנסיוני מקצועי והוגן. התהליך יהיה אישי וילווה אותו איש מקצוע, שתפקידו להעניק ללקוח את מירב המידע כדי לסייע לו לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר לגבי המוצר הפנסיוני המתאים ביותר לצרכיו (ביטוח מנהלים, קרן פנסיה, קופת גמל), או על החלפת מוצר פנסיוני אחד באחר.
החובה העיקרית המוטלת על העוסקים בייעוץ ובשיווק פנסיוני היא התאמת המוצר הפנסיוני ללקוח ולצרכיו, זאת בהתבסס על מכלול הנתונים האישיים של הלקוח. תהליך זה נועד להבטיח קבלת החלטה מושכלת המתאימה למאפיינים האישיים של כל לקוח, צרכיו וטעמיו.
מודעות ציבור השכירים בני 26-35 בישראל לזכויותיו בתחום פיצויי פיטורים - סמינריון מצויינות בהנחיית פרופסור זיו רייך
בעשורים האחרונים מדינות מערביות רבות בעולם, ובהן גם ישראל, מתמודדות עם רפורמות רבות בתחום החיסכון הפנסיוני שבבסיסן הפרטת הפנסיה התעסוקתית (Occupational pension) והעברת המחויבות, האחריות, הניהול, התפעול והסיכון של החיסכון הפנסיוני מהמדינה או מהמעביד אל העובד.
הפרט נדרש לקבל מגוון רב של החלטות מורכבות הקשורות לניהול וצבירת החיסכון הפנסיוני שלו. מדובר בהחלטות בעלות השלכות מהותיות לגבי עתידו במיוחד לאור העלייה המתמדת ביוקר המחיה והתארכות תוחלת החיים שמשמעה, שהפרט צפוי ליותר שנות פוסט-פרישה אותן יממן בעיקר ממשאביו הפרטיים בשל הקטנת תמיכת המדינה.
כפועל יוצא מהשינויים בתחום החיסכון הפנסיוני התעורר הצורך בבדיקת יכולת הפרט לשאת בעצמו באחריות ולקבל בצורה מושכלת ואפקטיבית את ההחלטות המורכבות להן הוא נדרש. כדי לענות על כך התפתח בעולם תחום מחקר האוריינות הפיננסית (Financial Literacy) והשפעתה על התנהלות כלכליתEconomic behavior) ) בכלל ועל תכנון לקראת פרישה (Retirement Planning) בפרט, ובעקבותיו גם עלתה המודעות לחשיבות החינוך הפיננסי (Financial Education).
במחקרים השונים השתרש השימוש בשאלונים לבחינת ידע והבנה במושגים פיננסיים-כלכליים (כסף, אשראי, בנק, השקעה, הלוואה, משכנתא, סוגי ריביות ובמיוחד ריבית דריבית, אינפלציה וכד'), התנהלות פיננסית וצרכנית נבונה (מעקב אחר חשבונות, השוואת מחירים וכד'), ומידת ההתעניינות באקטואליה וחיפוש מידע פיננסי-כלכלי במקורות שונים.
פרופ' זיו רייך, במחקר על ביטוח מקיף שנערך, נסקרו 211 מבוטחים מקבוצות אוכלוסייה שונות, בגילאים שונים, הנוהגים במכוניות בטווח מחירים רחב
הנהגים מתעקשים על ביטוח מקיף - גם כשזה לא משתלם - "TheMarker"
מרבית הנהגים שרכשו ביטוח מקיף לרכב לא ישתמשו בו, אך יחדשו אותו מדי שנה - גם אם אין לו בהכרח הצדקה כלכלית בעוד שלפחות 10% מהמכוניות בישראל לא מבוטחות בביטוח מקיף. במחקר, שנערך בהנחיית דקאן בית הספר לביטוח במכללה, פרופ' זיו רייך, נסקרו 211 מבוטחים מקבוצות אוכלוסייה שונות, בגילאים שונים, הנוהגים במכוניות בטווח מחירים רחב. לפי המחקר, 79% מבעלי הרכב רכשו ביטוח מקיף - ובהם נהגים המתגוררים באזורים מוגנים יחסית מגניבות, כאלה בעלי ותק רב בנהיגה, וגם נהגים שערך מכוניותיהם ממילא נמוך ולכן ביטוח מקיף אינו משתלם עבורם.
במחקר שבוצע על ידי פרופ' זיו רייך, דקאן בית הספר לביטוח במכללה האקדמית נתניה, ושובל פרידריך, עוזרת המחקר, נמצא כי בתהליך הפקת הנספחים והעברתם בין קופות הגמל מתרחשות טעויות רבו
רפורמת הניוד הפנסיוני: המוסדיים מתרשלים, העמיתים מאבדים זכויות- "כלכליסט"
במחקר שבוצע על ידי פרופ' זיו רייך, דקאן בית הספר לביטוח במכללה האקדמית נתניה, ושובל פרידריך, עוזרת המחקר, נמצא כי בתהליך הפקת הנספחים והעברתם בין קופות הגמל מתרחשות טעויות רבות, בנוסף לאיחור בזמנים. לנספחים אלו, המכונים בעגה המקצועית "סדינים", חשיבות רבה ביותר, שכן בהם מוגדרות זכויותיו של החוסך ונקבעים תנאי הפדיון של הכספים בעתיד ואפשרויות הפדיון העומדות בפני המבוטח. לטענת החוקרים, אי־העברת ה"סדין" לקופת הגמל החדשה של העמית או העברתו באופן שגוי או חלקי עלולות להביא לשינוי תמהיל הרכב קבלת הפנסיה בגיל הפרישה.
פרופ' זיו רייך: "הציבור כעדר הולך ורוכש ביטוחים נוספים כשהוא לא מודע הן ליתרונות והן לחסרונות". זיו רייך, שערך את המחקר, סבור שהתשובה היא פשוט כי זה מה שכולם עושים
הישראלים מוציאים מאות ש"ח על ביטוח בריאות בלי לדעת מדוע- "גל"צ"
האם אתם יודעים למה אתם זכאים במסגרת ביטוח הבריאות שלכם? אם כן, אתם במיעוט: רוב מוחלט של הישראלים משלמים מאות שקלים מדי חודש עבור ביטוחי בריאות פרטיים, ואין להם מושג על מה באמת הם מוציאים את הכסף. הדוקטור זיו רייך, שערך את המחקר, סבור שהתשובה היא פשוט כי זה מה שכולם עושים. "הציבור כעדר הולך ורוכש ביטוחים נוספים כשהוא לא מודע הן ליתרונות והן לחסרונות. כשהוא רוצה לקבל את התוצרים הוא לא יודע אם הוא זכאי לקבל אותם או לא", סיפר רייך.
"תהליכי הגבלה עצמית בנהיגה בגיל מתקדם" מחקר שנערך במימון קרן מחקרים בענייני ביטוח ליד איגוד חברות הביטוח בישראל, פרופ' דיאמנט אירן וגב' מי-טל מרגלית, בשיתוף בי"ס לביטוח, המכללה האקדמית נתניה, פרופ' רייך זיו, מכון מדיטון אדם
תהליכי הגבלה עצמית בנהיגה בגיל מתקדם -"קרן מחקרים"
תהליכי הגבלה עצמית בנהיגה בגיל +65, סגנון נהיגה, מצב בריאותי-תפקודי סובייקטיבי ומעורבות בתאונות דרכים
מחקר חדש שערך פרופ' זיו רייך, דיקאן בית הספר לביטוח במכללת נתניה, מלמד על חוסר מעורבות הציבור בפרטי החיסכון ארוך הטווח | 85% מהנשאלים מודעים שעליהם לחסוך לפנסיה; בפועל רק 32% חוסכים
מחקר: בורות וחוסר הבנה של הציבור בפרטי החיסכון הפנסיוני -"פורטל עדיף"
35% ממשתתפי מחקר חדש בנושא חיסכון פנסיוני העידו על חוסר ידע מהותי והיעדר מעקב אחר ההשקעה הפנסיונית שלהם, כך עולה מהתוצאות שפורסמו היום (א') על ידי פרופ' זיו רייך, דיקאן בית הספר לביטוח במכללה האקדמית נתניה. המחקר שנערך בבית הספר לביטוח, יחד עם קבוצת סטודנטים מצטיינים, בחן האם הציבור סבור שהכסף שהוא חוסך כיום לגיל פרישה יספיק לו לשמור על רמת חיים סבירה בעתיד. המחקר כלל סקר מקיף של 10 שאלות, בקרב 100 נשאלים בגילאי 21-65 מרמות הכנסה, השכלה ומגדר שונות.